عسل خام چیست و چه ویژگی هایی دارد

عسل خام چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ ممکن است واژه عسل خام یا همان عسل حرارت ندیده چندان برای شما آشنا نباشد. البته شاید هم به صورت اتفاقی آن را جایی شنیده یا دیده باشید یا فروشنده هنگام خرید عسل به شما گفته باشد که این عسل خام است. اما نمی‌دانید که خام بودن عسل دقیقا به چه معنی است.
در این مطلب قصد داریم تا شما را با عسل خام طبیعی و خواص آن و تفاوت آن با عسل‌های تجاری که معمولا در فروشگاه‌ها وجود دارد که معمولا به صورت فراورده هستند آشنا کنیم و ببینیم چه مزیت‌هایی نسبت به آن دارد و چطور می‌توان آن را تهیه کرد.

عسل خام چیست و چه ویژگی هایی دارد

عسل خام یک نوعِ خاص از عسل نیست، بلکه همون عسلی که از کندو برداشته میشود یعنی اینکه عسل را درست به همان شکلی که از کندو برداشت می‌کنند به مشتری برسانند. متاسفانه برخی از فروشندگان و برخی از زنبور داران به دلیل اینکه عسل رس نبندد به عسل حرارت میدهد یادتان باشد که عسل خام همیشه در دمای پایین رس میبندد و به رنگ سفید شیری تغییر شکل میدهد.

رنگ عسل خام کمی مات و کدر است به دلیلی که عسل خام حرارت نمی بیند این عسل همراه با ناخالصی‌هایی نظیر گرده ، موم و حتی گاهی بقایای بدن زنبور عسل است.

برداشت عسل به صورت خام از کندو به این شکل است که شان عسل (عسل همراه با موم) را از کندو خارج کرده، درپوش‌های روی حفره‌های پر از عسل را به وسیله‌ی یک چاقو برداشته و سپس آن را درون دستگاهی مشابه دستگاه زیر که به آن اکستراکتور می‌گویند قرار می‌دهند. با این روش عسل به وسیله‌ی نیروی گریز از مرکز از حفره‌ها خارج و در پایین دستگاه جمع می‌شود.

عسل خام چیست و چه ویژگی هایی دارد دهکده سبلان عسل خام چیست و چه ویژگی هایی دارد

سپس عسل به دست آمده را از یک صافی عبور می‌دهند تا ذرات درشت آن و بقایای احتمالی بدن زنبور از آن جدا شود، و بعد آن را در شیشه می‌ریزند. به این نوع عسل که در طی مراحل برداشت عسل برروی آن هیچگونه فرآوری انجام نشده است و حرارت ندیده‌ است، خام یا حرارت ندیده می‌گویند.
یکی از مهمترین دلایلی که سبب شکرک زدن عسل می‌شود نیز همین خام بودن آن است. چرا که ذرات ریز معلق در عسل درست مانند یک هسته عمل می‌کنند و باعث متبلور شدن عسل و یا همان شکرک زدن آن می‌شود.

عسل تجاری چیست؟

عسل تجاری همان عسل فروشگاهی است که در سوپر مارکت و با برند کارخانه جات عرضه میشود که علاوه بر مراحل بالا چند مرحله دیگر نیز برروی آن اعمال شده باشد. که مهمترین آن‌ها فیلتراسیون و پاستوریزاسیون است.

فیلتراسیون
فیلتراسیون به این منظور انجام می‌شود تا تمامی ذرات معلق در عسل همچون گرده گل و بره موم به کلی از آن خارج شود و تقریبا هیچگونه جسمی به غیر از خود عسل وجود نداشته باشد. با این کار عسلِ یک دست حاصل می‌شود.

پاستویزاسیون

پاستوریزه کردن یا حرارت دادن عسل نیز یکی از مراحل مهم در فرآیند تولید عسل تجاری است. که در آن عسل را سریعا به دمای بالا می‌رسانند و سپس خنک می‌کنند.
این کار بیشتر به منظور مشتری پسند شدن عسل انجام می‌شود، چرا که همانطور که گفتیم عسل حرارت ندیده بعد از مدتی رس می‌بنند یا اصطلاحا شکرک می‌زند و این باعث می‌شود که مشتری احساس خوبی به آن نداشته باشد. با گرما دادن، عسل کاملا شفاف شده و هرگز شکرک نمی‌زند.

چند نکته‌ی مهم

خام بودن عسل با طبیعی بودن آن کاملا متفاوت است. همانطور که گفتیم خام بودن عسل به مرحله برداشت از کندو باز می‌گردد و اینکه برروی آن فرآوری‌ای از جنس حرارت دادن صورت نگیرید. در حالی که طبیعی بودن عسل به مرحله تولید عسل باز می‌گردد و اینکه زنبوردار به زنبور شکر یا سایر قند‌های مصنوعی داده است یا خیر.
حتی عسلی که از تغذیه زنبور با آب شکر به دست آمده است نیز شکرک می‌زند. خام بودن عسل صرفا به این معناست که عسل حرارت بالا دیده است یا نه و نمی‌تواند معیار طبیعی بودن باشد.
پس عسل خام ممکن است طبیعی باشد یا نباشد. عسل تجاری نیز ممکن است طبیعی باشد یا نباشد. ما در این مطلب قصد داشتیم تا عسل خام طبیعی و عسل تجاری طبیعی را با یکدیگر مقایسه کنیم.

تفاوت خواص عسل خام با عسل تجاری

تفاوت خواص عسل خام با عسل تجاری
عسل خام حتما بعد از مدتی و در دمای پایین رس میبندد

عسل خام علاوه بر اینکه از نظر رنگ و ظاهر با عسل‌های تجاری متفاوت است و بسته به نوع گیاهی که زنبور از آن تغذیه کرده است حتما بعد از مدتی رس می‌بندد. از نظر خواص نیز با عسل تجاری متفاوت است.
با وجود اینکه هیچ مطالعه‌ی کنترل شده‌ای برای مقایسه عسل خام و عسل تجاری انجام نشده است اما برخی از منابع معتقند که عسل پاستوریزه شده مزایای سلامتی کمتری نسبت به عسل خام دارد. زیرا پاستوریزه شدن عسل در دمای بالایی انجام می‌شود که ممکن است باعث از بین رفتن خواص عسل طبیعی شود.

عسل خام حاوی گرده گل است

فیلتر کردن و پاستوریزه کردن عسل باعث از بین رفتن گرده گل موجود در عسل طبیعی می‌شود. مطالعه‌ای که درباره فواید گرده گل انجام شده است نشان می‌دهد که گرده گل حاوی خواص و مواد زیر است.

• گرده گل خاصیت آنتی اکسیدانی دارد
• گرده گل خاصیت ضد التهابی دارد
• گرده گل خاصیت ضد باکتریای و ضد قارچی دارد
•گرده گل خاصیت تسکین دهندگی دارد

همچنین گرده گل حاوی آمینو اسید‌ها، ویتامین A و C و مقادیر بسیار کمی کلسیم، منیزیم و سدیم است.

عسل خام حاوی کمی بره موم نیز است

بره موم، ماده‌ای چسبنده است که زنبور برای ساخت کندو و مستحکم کردن سازه‌های خود از آن استفاده می‌کند. این ماده چسبنده نه تنها به زنبور‌ها کمک می‌کند بلکه برخی از دانشمندان معتقدند که این ماده برای انسان نیز خاصیت دارد. این ماده نیز با پاستوریزه کردن از عسل حذف می‌شود.

یک تحقیق در سال ۲۰۱۷ نشان می‌دهد که بره موم عسل، که در عسل خام نیز یافت می‌شود ممکن است حاوی خواص و مواد زیر باشد.
•بره موم اثرات ضد التهابی
• بره موم خواص ضد سرطانی
•بره موم  اثرات ضد قارچ

همچنین بره موم شامل ویتامین B، ویتامین C و E است و همچنین در بر دارنده‌ی منیزیم، پتاسیم و آنزیم‌های مفید است.

پاستوریزه کردن ممکن است آنتی اکسیدان‌ها را از بین ببرد

با وجود اینکه هیچ مطالعه‌ی رسمی در مورد چگونگی تغییر سطح آنتی اکسیدان برای عسل وجود ندارد اما تحقیقات نشان می‌دهد که گرما باعث کاهش سطح آنتی اکسیدان در مواد غذایی دیگر می‌شود.
عسل خام حاوی فلاونوئید‌ها و اسیدهای فنولیک است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. آنتی اکسیدان‌ها استرس‌های اکسیداتیو را در بدن کاهش می‌دهند.

تحقیقات نشان می‌دهد که استرس‌های اکسیداتیو با بسیاری از ناراحتی‌ها و بیماری‌های مزمن از جمله سرطان مرتبط است و ممکن است عامل ایجاد آن باشد.
اگر چه مصرف هر دو نوع عسل، یعنی عسل خام طبیعی و عسل حرارت دیده و تجاری برای انسان بی‌خطر است. اما اگر به دنبال فواید درمانی و استفاده‌های زیبایی مثل ماسک عسل برای صورت هستید باید به سراغ عسل خام بروید.
اگر هم می‌خواهید از عسل برای پخت و پز یا برای درست کردن شیر و عسل داغ استفاده کنید شاید عسل طبیعی تجاری گزینه ارزان‌تر و مناسب‌تری باشد چون به هر حال بخش زیادی از خواص عسل طبیعی با حرارت دادن از بین می‌رود.

عسل خام را چگونه تشخیص دهیم؟

بطور کلی دو راه مطمئن برای تشخیص خام بودن عسل وجود دارد.
اولین و بهترین روش برای شناسایی عسل خام، آزمایش عسل است. فاکتور مرتبط با خام بودن عسل نیز میزان ۵-هیدروکسی متیل فورفورال یا (HMF) است. میزان این ماده در عسل تعیین کننده‌ی تازگی و همچنین حرارت دیدن یا ندیدن عسل است.

میزان این ماده در عسل‌هایی که تازه برداشت می‌شود اندک است اما به مرور زمان میزان این ماده افزایش پیدا می‌کند. همچنین با حرارت دادن عسل، میزان این ماده افزایش پیدا می‌کند.

میزان استاندارد این ماده در عسل طبیعی تا حداکثر ۴۰ میلی‌گرم در یک کیلوگرم عسل است. و مقادیر بالاتر نشان دهنده‌ی کهنه بودن عسل و یا حرارت دیده بودن آن است.
روش دوم: همانطور که گفتیم عسل خام بعد از مدتی رس می‌بندد (شکرک می‌زند) که این نشانه‌ای از خام بودن عسل است.

از کجا عسل خام تهیه کنیم؟

به طور قطع شما نمی‌توانید عسل خام و حرارت ندیده را از درب مغازه‌ها و یا فروشگاه‌های زنجیره‌ای تهیه کنید چون که بیشتر عسل‌های موجود در این مکان‌ها از نوع عسل‌های تجاری هستند.

برای خرید عسل خام بهتر است آن را از یک زنبوردار یا فروشنده محلی معتمد تهیه کنید ویا همچنین به فروشگاه اینترنتی دهکده سبلان مراجعه کنید چون تمامی عسل هایی که ما ارائه میکنیم ارگانیک خام و طبیعی هستند.

 

ادامه مطلب
روش های تشخیص عسل طبیعی را بهتر بشناسیم!

<<زندگیتون به شیرینی عسل>>

دهکده سبلان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی دهکده سبلان را انتخاب کنید
ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم